top of page
  • Instagram

SIRADAKİ ROTAMIZ HİSARÖNÜ

  • Yazarın fotoğrafı: Alican Cura
    Alican Cura
  • 4 Oca 2024
  • 3 dakikada okunur

Gökova'da güzel bir hafta geçirdikten sonraki rotamız Hisarönü Körfezi. Kuzeyinde Datça, bölgede Bozburun'da bulunan Hisarönü Körfezi, Muğla'nın hatta Türkiye'nin en güzel yerlerinden. Hisarönü Körfezi'ne girintili bir yapının sahip olması nedeniyle koylar açısından zengindir. Suyunun sıcaklığı, renginden kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Bu arada uçan balıklara dikkat! Bu sizi korkutmasın çünkü kimsenin bir zararları yoktur. Sadece tekne seyir halindeyken teknenin sağından solundan ayrılmaya bayılırlar.

Şimdi bu kadar ön bilgiden sonra biraz sorun yaşamadığınızdan bahsetmek istiyorum. Hisarönü'nde gidilip, gezilecek o kadar çok koy var ki… En önemlilerini, en güzellerini ve kesinlikle gezilmesi gerekenleri sizler için derledik: Knidos, Palamutbükü, Bencik Köyü, Selimiye Köyü, Orhaniye (Kız Kumu ve Martı Marina) Bozburun ve Serçe Limanı.

Knidos

Knidos antik bir şehir ile birlikte Ege ve Akdeniz'in kesiştiği noktadır. Yılın her saati rüzgar alan Knidos, biz denizcilere göre rüzgârın doğduğu yerdeydi. Eski (antik) bir liman olsa da günümüzde mavi tur guletlerinin en uğrak noktasıdır. Aman dikkat! Denizi biraz soğuktur. Girince canım eninde sonunda alışıyorsun. Aslına ilişkin soğukluk öyle civardaki gibi soğuk değildir. Diğer koylardan, denizlerden farklı kılan bir özellik insana ferahlık saçıyor. Size tavsiyem eğer Knidos'ta geceler sayılıysa gün batmadan bir iki saat önce Knidos Feneri'nin yolunu tutmanız. Ege ve Akdeniz'in kesiştiği noktada sadece çarpan rüzgarın sesi ve denize batan sağladığında inanılmaz huzur… Size son bir tavsiyem tekneden çıkarken çantanıza birkaç sıvı götürmeniz çünkü o hava ve manzara gerçekten insanın dinleme isteğini sunuyor 😉.

Knidos

Palamutbükü

Vee… sıradaki konumumuz Palamutbükü. Palamutbükü, Knidos Antik Kenti gibi Datça yarımadasında bulunmaktadır. Köyleri dışında küçük bir balıkçı limanı ve köy bulunmaktadır. Buraya karadan gelmek mümkün olsa da denizden gelmenin keyfi bir ayrıdır. Çünkü karadan koylara ulaşma imkanınız yok. Bu nedenle mavi yolculuklar yapanlar bu konuda daha başarılıdırlar. Fakat Palamutbükü gece kalmak için pek ideal bir yer değil. Yunan adalarının yakın olması ve adalar arasındaki ulaşımın gemiler tarafından yapılmasından dolayı, geçen gemilerin yarattığı hafif dalgalar tekneyi sallayabilir. Bir başka neden ise daha gidilecek ve keşfedilecek daha bir sürü yerlerinin bulunması.

Palamutbükü

Bencik Köyü

Bencik Koyu'nun en büyük özelliği Gökova ile Hisarönü'nün performansı en dar noktadır. Eğer biraz daha devam ettiyseniz, başka bir yolda Gökova Körfezi'ne yarım saatte Börtübet koyuna yürüyüş yapabilirsiniz. Ama, “ben yürümek istiyorum” derseniz göle kadar durgun denizin keyfini çıkarmak. Kısa bir tane seçmek istemiyorum. Koya girenken sanat eseri niteliğindeki doğal oluşumun adaya bırakılmasını unutmayın.

Bencik Köyü Dişlice Adası

Selimiye Köyü

Tekene Selimiye Köyüne ikmal için yanaştığında küçük çarşısını gezebilir ya da küçük plajında ​​denizin keyfini çıkartabilirsiniz. Denizinin sığ olması çocuklar için idealdir. Selimiye'ye gitmeden önce kulağınıza restoranlarının ünü geldi. Eğer o akşam yemeği teknede değil de ücretsiz yemeği tercih ederseniz, size tavsiyem mavi yolculuklar başladıktan bir iki gün sonra rezervasyon yaptırmanızdır. Ününün fazla üretiminden dolayı biraz dolu olabiliyor.

Selimiye

Orhaniye (Kız Kumu)

Hisarönün'de gidilecek yerler içerisinde favori yerim bulunmaktadır. Marinadan dolayı kalmak için ideal değildir. Kız Kumuna çıkmayı şiddetle tavsiye ederim. Kıp kırımızı bir kum üzerinden denizin ortasına kadar yürüdüğünüzü hayal edin. Ama beni asıl beni ilgilendiren şey bu değil, Kız Kumu'nun hikayesidir. Bir rivayete göre, orada bulunan kırın kızı (Boyut aralığını unuttum Orhaniye'nin tam ortasında yüksek bir ada bulunur ve en ilişkiler tarihi harabeler bulunur. Tabi yüksek ve dik olduğu için çıkmak mümkün değildir.)bir balıkçıya aşık olur. Kralın kızı her gün sahile balıkçıyı görmeye gider ve aşk yaşamaya başlarlar. Bunu öğrenen kral buna karşı çıkar ve balıkçıyı öldürmeye karar verir. Balıkçıyı uyarmak için giderken sahilde askerlerin okları kızı vurur. Prensesin kanı, kumu kırmızıya dönüşleri ve balıkçının kaçması için yol oluşturur.

Kız Kumu

Bozburun ve Serçe Limanı

Buraya Bozburun denmesinin asıl nedeni kayalık varlığı. Bozburun, Marmaris'e bağlı küçük bir kasabadır. Buranın en büyük kişileri birisi Bodrum guletleri ile yarış halindedir. Bodrum Guletleri gibi Bozburun Guletleri de ün salmıştır. Küçük bir tersanesi bulunmaktadır. Burada yılda bir ya da iki gulet yapılır.

Gelelim Serçe Limanına. Serçe Limanı, Bozburun yarım adalarının olanakları bulunmaktadır. Burada bol miktarda beri tekneler için doğal bir sığınak olmuştur. Ancak bir tanesi bu sığınaktan yararlanamayıp batmıştır. Liman girişinde yapılan su altı durumda 11. Yüzyıldan kalma bir kamera batışında. Kalıntılar şu anda Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

Serçe Limanı

Mavi yolculukta Hisarönü Körfezi için gidilebilecek en iyi yerler hakkında yazacaklarım bu kadar. Sıradaki yazı Yunan adaları hakkında olacaktır. Şimdiden keyifli okumalar.


 
 
 

Comments


bottom of page